Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (myofascial release) με ειδικό εξοπλισμό (knives)

Η περιτονία αποτελεί ένα συνεχές τρισδιάστατο σύστημα στήριξης όλων των σωματικών δομών. Είναι ένα ινώδες ‘ύφασμα’, αποτελούμενο βασικά από κολλαγόνο, που αγκαλιάζει κάθε μυϊκή ίνα, κάθε νευρίδιο, κάθε αγγείο αλλά και συνολικά μύες, νεύρα, όργανα, εγκέφαλο, εσωτερικές και εξωτερικές δομές του σώματος μας.

Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (myofascial release) Φυσικοθεραπεία | Φυσικοθεραπευτήριο Γέρακα

Διακρίνεται σε επιφανειακή – επιπολής, εν τω βάθει και σπλαχνική και έχει πάρα πολύ πλούσια νεύρωση. Παρά το ότι πιστεύαμε για πολλά χρόνια, η περιτονία δεν αποτελεί ένα αδρανές – παθητικό κομμάτι του οργανισμού μας, καθώς πλέον γνωρίζουμε ότι έχει σημαντικό δυναμικό ρόλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι αυτός ο ιστός δεν αποτελείται από διαφορετικά μέρη αλλά εμφανίζει συνέχεια από τα δάκτυλα του ποδιού ως το κεφάλι. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι τα πάντα στο σώμα μας συνδέονται μέσω της περιτονίας. Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε και γιατί ένας τραυματισμός ή δυσλειτουργία μιας περιοχής μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε μια άλλη απομακρυσμένη περιοχή (myofascial meridians – Anatomy trains, 2013). Εκτός από στηρικτικό ρόλο για τα όργανα και τους μύες, έχει σημαντικό ρόλο στην απόσβεση κραδασμών και τη μεταφορά τάσεων από ένα σημείο του σώματος μας σε ένα άλλο, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην επούλωση, στην ιδιοδεκτική πληροφόρηση και πολλές ακόμα λειτουργίες. Η περιτονία είναι ουσιαστικά το βασικό στηρικτικό μέσο του οργανισμού μας. Το ‘σεντόνι’ που συγκρατεί στη θέση τους μύες και όργανα. Είναι η αιτία που είμαστε όπως είμαστε…

Μετά από ένα τραυματισμό ή φλεγμονή, καθώς και με την πάροδο του χρόνου η περιτονία χάνει την ελαστικότητα της, αφυδατώνεται και εμφανίζει ουλώδη ιστό, σκληρύνσεις, συμφύσεις και περιοχές μειωμένης ολίσθησης. Το αποτέλεσμα είναι δυσλειτουργία της περιοχής, μείωση τροχιάς, δυσκαμψία και πόνος (myofascial pain syndromes).

Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (myofascial release) με ειδικό εξοπλισμό (knives) Φυσικοθεραπεία | Φυσικοθεραπευτήριο Γέρακα

Ειδικός εξοπλισμός (knives) για μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (myofascial release)

Kινητοποίηση της περιτονίας

Η κινητοποίηση της περιτονίας με ειδικό εξοπλισμό γίνεται από πιστοποιημένους θεραπευτές IASTM και μπορεί να:

  • να κινητοποιήσει τα οιδήματα – αιματώματα
  • να βελτιώσει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία
  • να ευθυγραμμίσει ίνες υπό επούλωση
  • να εφαρμόσει μάλαξη εγκάρσιας τριβής σε τενοντοπάθειες
  • να μειώσει το μυϊκό τόνο και σπασμό
  • να επιταχύνει την επούλωση
  • να αυξήσει το εύρος τροχιάς σε μετεγχειρητικές καταστάσεις

Η τεχνική κινητοποίησης της ERGON

Η τεχνική κινητοποίησης της ERGON χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία από ανοξείδωτο ατσάλι (instrument assisted soft tissue mobilization-IASTM) και είναι μια μορφή εξειδικευμένης φυσικοθεραπείας των μαλακών μορίων. Τα εργαλεία είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο (με κοίλα και κυρτά τμήματα) ώστε να προσαρμόζονται στους διάφορους ιστούς, τα σχήματα και τις καμπύλες του σώματος. Ο συγκεκριμένος θεραπευτικός εξοπλισμός όταν χρησιμοποιηθεί με εξειδικευμένο τρόπο και τεχνικές μπορεί:

α) να ανιχνεύσει και να απελευθερώσει-χαλαρώσει ουλώδεις ιστούς, συμφύσεις και περιτονιακές σκληρύνσεις,

β) να αυξήσει την τοπική αιμάτωση,

γ) να μειώσει σημαντικά το μυϊκό τόνο και τον πόνο και

δ) να αυξήσει δραστικά το εύρος τροχιάς των αρθρώσεων.