Θλάση οπίσθιων μηριαίων (Hamstring strain) Πρόληψη και αποκατάσταση

  • Υγεία • Πρόληψη • Αποθεραπεία • Θλάση • Θλάση οπίσθιων μηριαίων

  • Ιανουάριος 2020

Τι είναι η θλάση οπίσθιων μηριαίων; Έχεις ενδείξεις για τραυματισμό στους μυς που βρίσκονται στην οπίσθια περιοχή του μηρού; Αν ναι, στο παρόν άρθρο θα βρεις βασικές πληροφορίες πρόληψης και αποκατάστασης για τη θλάση των οπίσθιων μηριαίων (Hamstring strain).

Τι σημαίνει ‘θλάση’;

Ως θλάση ορίζουμε τη λύση της συνέχειας – ρήξη των μυϊκών ινών. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης διακρίνεται σε τρεις βαθμούς :

  • 1ου βαθμού. Αφορά ρήξη λίγων μυϊκών ινών. Ο μυς διατηρεί τη λειτουργικότητα του σε ήπιες δραστηριότητες, υπάρχει ήπιος πόνος, μικρό ενδεχομένως οίδημα, ενώ συνήθως δεν παρουσιάζονται άλλα σημεία φλεγμονής
  • 2ου βαθμού. Αφορά ρήξη αρκετών μυϊκών ινών σε βαθμό που υπάρχει έντονος πόνος, οίδημα, ψηλαφητό ενδομυϊκό αιμάτωμα, αύξηση της θερμοκρασίας και ερυθρότητα της περιοχής. Ο πόνος αναπαράγεται στη σύσπαση και η λειτουργικότητα μειώνεται αισθητά.
  • 3ου βαθμού. Αφορά πλήρη ρήξη και διακοπή της συνέχειας του μυός. Συνήθως υπάρχει έντονος πόνος αλλά κάποιες φορές μπορεί να μην υπάρχει πόνος μετά τον αρχικό έντονο πόνο της ρήξης. Παρατηρείται αδυναμία σύσπασης καθώς και εκτεταμένο οίδημα και αιμάτωμα.

Οπίσθιοι μηριαίοι μυς

Οι οπίσθιοι μηριαίοι ή αλλιώς ισχιοκνημιαίοι είναι οι μυς που βρίσκονται στην οπίσθια περιοχή του μηρού και λειτουργούν ως καμπτήρες και στροφείς της άρθρωσης του γόνατος και ως εκτείνοντες της άρθρωσης του ισχίου.  Είναι οι:

  • Δικέφαλος μηριαίος (μακρά και βραχεία κεφαλή) 
  • Υμιτενοντώδης
  • Υμιυμενώδης
Θλάση οπίσθιων μηριαίων (Hamstring strain) Πρόληψη και αποκατάσταση Φυσικοθεραπεία Γέρακα | Your-Physio

οπίσθιοι μηριαίοι ή αλλιώς ισχιοκνημιαίοι μυς

Ιδιαιτερότητες στις θλάσεις των οπίσθιων μηριαίων

Οι οπίσθιοι μηριαίοι είναι οι πιο συχνά τραυματιζόμενοι μύες και πιο συχνά υπεύθυνοι για αποχή από το σπορ, σε αθλήματα υψηλής ταχύτητας. Μάλιστα σχεδόν το 60 – 80% των θλάσεων (ανάλογα το άθλημα) αφορούν τη μακρά κεφαλή του δικέφαλου μηριαίου.

Όταν κάποιος έχει υποστεί μυϊκή θλάση είναι πιο επιρρεπής να επανατραυματίσει τον ίδιο μυ με ποσοστό 30% μέσα στον πρώτο χρόνο.

Οι αλλαγές στο μήκος των μυϊκών ινιδίων, στη δύναμη σε πλειομετρική σύσπαση και στο νευρολογικό πατέντο ενεργοποίησης του μυός είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνα για την τάση τραυματισμού και επανατραυματισμού. Οι αλλαγές στη νευρομυϊκή λειτουργία φαίνεται να είναι μακροχρόνιες έπειτα από μια θλάση και στους οπίσθιους μηριαίους συγκεκριμένα το πατέντο αναστολής μπορεί να υφίσταται ακόμα και 18 μήνες μετά την κάκωση…

Είναι προφανές ότι χωρίς το κατάλληλο εξειδικευμένο και εξατομικευμένο ασκησιολόγιο και διατασολόγιο μια θλάση έχει την τάση να επαναληφθεί, με αποτέλεσμα δημιουργία και συσσώρευση περισσότερου ουλώδους ιστού, που δρα ως ανυψωτής τάσης. 

Πολλή έρευνα έχει γίνει γύρω από τους οπίσθιους μηριαίους και τις θλάσεις τους λόγω της πολυπλοκότητας στο πατέντο ενεργοποίησης τους και τη συνεισφορά τους σε δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η επιτάχυνση και η επιβράδυνση στην κίνηση. Πλήθος ασκήσεων έχει ελεγχθεί τόσο για την πρόληψη όσο και την αποκατάσταση έπειτα από τραυματισμό. 

Πρόληψη και αποκατάσταση

Οι τελευταίες έρευνες καταλήγουν σε συγκεκριμένα ‘σημεία κλειδιά’ όσον αφορά την επίτευξη των επιθυμητών προσαρμογών στη δομή του μυός:

  1. Ασκήσεις μυομετρικής σύσπασης υψηλής αντίστασης
  2. Πλειομετρικές ασκήσεις από την αρχή της αποκατάστασης
  3. Προσαρμογή στη συχνότητα της άσκησης και των μεσοδιαστημάτων ανάπαυσης
  4. Προσαρμογή της ταχύτητας της άσκησης
  5. Επιλογή άσκησης ανάλογα σε ποιον οπίσθιο μηριαίο θέλουμε να απευθυνθούμε και τι θέλουμε να πετύχουμε. Πλέον ηλεκτρομυογραφικά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.
  6. Εφαρμοσμένα, κλινικά δοκιμασμένα πρωτόκολλα πρόληψης θλάσεων

Σημαντικές συμβουλές

  • Το P. R. I. C. E. (Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation) είναι σημαντικό να εφαρμοστεί τις πρώτες ημέρες, ανάλογα με το βαθμό της θλάσης και ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φυσικοθεραπευτή.
  • Η κρυοθεραπεία και η πιεστική περίδεση στα πέντε πρώτα λεπτά της θλάσης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον χρόνο αποθεραπείας!

Έχεις ενδείξεις για θλάση οπίσθιων μηριαίων; Επικοινώνησε με την ομάδα του Your-Physio για να οργανώσουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας.

Θλάση οπίσθιων μηριαίων (Hamstring strain) - Τραυματισμός - Φυσικοθεραπεία Γέρακα

Πηγές πληροφοριών για το άρθρο “Θλάση οπίσθιων μηριαίων (Hamstring strain) Πρόληψη και αποκατάσταση“:

  1. Opar et al, Eccentric hamstring strength and hamstring injury risk in Australian footballers. Med Sci Sports Exerc. 2015 Apr;47(4):857-65.
  2. Timmins RG et al, Architectural Changes of the Biceps Femoris Long Head after Concentric or Eccentric Training. Med Sci Sports Exerc. 2016 Mar;48(3):499-508.
  3. Presland et al, The effect of Nordic hamstring exercise training volume on biceps femoris long head architectural adaptation. Scand J Med Sci Sports. 2018 Jul;28(7):1775-1783.
  4. Timmins RG et al, Short biceps femoris fascicles and eccentric knee flexor weakness increase the risk of hamstring injury in elite football (soccer): a prospective cohort study. Br J Sports Med. 2016 Dec;50(24):1524-1535. 
  5. Orchard JW et al, Results of 2 decades of injury surveillance and public release of data in the Australian Football League. Am J Sports Med. 2013 Apr;41(4):734-41.
  6. Bourne MN et al, Impact of the Nordic hamstring and hip extension exercises on hamstring architecture and morphology: implications for injury prevention. Br J Sports Med. 2017 Mar;51(5):469-477.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: [1]

Μοιράσου το άρθρο